Penészmentesítés lépésről lépésre, a gyönyörű falakért!

Ha már festésre szántuk el magunkat, semmiképpen se hagyjuk ki belőle az előkészítést, hiszen ez az első lépés a megfelelő, kívánt szín eléréséhez. Ha a fal nem rég volt festve, akkor a legtöbb esetben elég penészmentesítés házilag alkalmazni, majd ennek végeztével neki láthatunk a penész gátló réteg felviteléhez. Ha elégnek bizonyult a lemosás, akkor örülhetünk, mert így megússzuk a fal hosszadalmas tisztítását, amivel a munkafolyamatunk igen csak elnyúlhat. Ennek rögtön van árulkodó jele, ami az előző réteg festék, mely megfelelően tudott „alkalmazkodni” a fal adottságaihoz, egy szóval csak vékony rétegű penészünk van.

Hogyan csináljuk a penészmentesítést?

Elő kell készítenünk a falat, melyet a következő lépésekkel betartva tegyünk meg:
– tisztítsuk meg a rákerült portól, virág formájú alakzatoktól
– csiszoló segítségével simítsuk le a kiálló részeket, hogy teljesen egyenletes felületet kapjunk.

Eszünk be ne jusson nedves ronggyal áttörölni a felületet lemosás céljából, mert nagyobb kárt teszünk vele, mint hasznot. Dörzsölés hatására a spórák „kiszabadulnak” és újabb lakóhelyet keresve maguknak akár a szemközti falon telepedhetnek le. Használhatunk különböző penészölő szereket, melyek elég jó áron kaphatóak és a minőségük is megfelelő. Annak érdekében, hogy szervezetünket védjük, ezen vegyszerek használatakor tegyünk védőmaszkot az arcunkra. Ha eltávolítottuk a nem kívánt foltokat, javítsuk ki a falon keletkezett lyukakat, melyek a penészölés folyamán keletkeztek. Ezt gletteléssel, majd csiszolással végezhetjük, így teljesen sima, fehér felületet kapunk. Mielőtt elkezdenénk a festést még egy fontos lépés van. Minden falat alaposan nézzünk át (ne csak ott, ahol a penész volt) kopogással. A kopogásból megtudhatjuk, hogy kell-e az egész falat újra vakolni vagy sem. Ha mély a kopogás hangja, akkor nem, ha „élesebben” halljuk akkor szükséges a glettelés. Ezt azért kell megtennünk, mert a festés során a fal folyadékkal találkozik, amitől felázhat és gyakorlatilag lepotyoghat az egész vakolat a frissen festett falról. Ha nem tudjuk hogyan kezdjünk hozzá kérjük szakember segítségét.

A munkafolyamat előkészületei:
Mielőtt bármit is tennénk, minden olyan tárgyat fedjünk le takarófóliával, amit védeni szeretnénk a ráhulló festéktől. Ilyen fóliát bármilyen barkács, háztartási vagy gazdaboltban beszerezhetünk több méretben is. Figyeljünk arra is, hogy ahol éppen dolgozunk a padlót, szőnyeget is óvjuk, mert ezeken a területeken elég csúnya és visszafordíthatatlan dolgokat tud művelni akár egy festék pötty vagy valamilyen maró hatású szer. Eszközök segítségével kaparjuk le az előző festéket, majd csiszoljuk át. Előfordulhat, hogy nem csak a szín tűnik el a falról tisztítás során, hanem a vakolat is. Már az előző pontban említettem a fal átvizsgálásánál a kopogás trükköt, ilyenkor alkalmazzuk bátran. Ha a vakolat többsége lehullott, sajnos az egész falat újra kell glettelni. De ne keseredjünk el, az eredményért megéri.

A legapróbb részletekre is figyeljünk!
Festés során a folyadékot a fal magába szívja. Ennek csökkentésére ma már több féle lehetőség közül választhatunk. Vannak mélyalapozók, telítő anyagok stb. Ilyeneket színtelen, gyorsan száradó formában kapunk, melyek a fal szellőzését nem gátolják. A termékek leírása kimondottan ajánlja ezek használatát, mivel erősítik a vakolatot és jobb tapadást biztosít a felkerülő festéknek. Előfordulnak már olyan folyadékok (festékek) is, amik már tartalmaznak penészölő hatóanyagokat. Ha ilyen festéket választ, megelőzés képp biztosítja falai hosszantartó szépségét.

Comments are closed.