CNC vezérlésű vágógépek | Modern paradicsom

A CNC vezérlésű vágógépek egy jól megalkotott tervezeten alapulnak. Azért jöttek létre, hogy megkönnyítsék és felgyorsítják az ipari fejlődést.
A CNC vezérlésű vágógépek alatt azt értjük, amikor a gép megmunkálást végző részei a szerszámgépek koordinátáin belül végzett mozgásának meghatározzák a sorrendjét, nagyságát, sebességét. A gépen kívül elhelyezett kapcsolókkal, lyukszalaggal előre beállítják, és a gép ez alapján a műveleteket elvégzi. A vezérlő információk rögzíthetőek mágnesszalagon. Az egész szerszámgépet, a számítógép technikában használatos memóriaegységben rögzített adatok alapján vezérlik. A programozás lehet teljes, vagy részleges. Csak egy munkaciklust, vagy csak egy tevékenységet végez el önműködően a szerszámgép. Az irányító berendezésnek a feladat teljesítéséhez információra van szüksége. Az információkat jelekkel teszik elérhetővé.
Az irányítástechnika egyik válfaja a vezérléstechnika. Vezérlést akkor alkalmazhatnak, ha rendelkezésünkre áll a vezérelt berendezés egy modellje. Bármely bemeneti jelkombináció esetén, elegendően pontosan megadja a vezérelt jel értékét. A hatáslánca nyitott. A nyitott hatáslánc nem az előírt, és a tényleges vezérelt jellemző közötti különbség határozza meg a rendelkező jelet. A vezérlés nagy előnye, hogy strukturálisan stabil. Nem léphet fel öngerjedés. Bonyolult technológia, vagy berendezés vezérlésének leírásához elegendő a beavatkozási pontok definiálása. Egyszerű hatásláncokból építhető fel a bonyolult rendszer.

Az alkatrészprogramok bevihetők: billentyűzetről, számítógépről, hajlékony, magnó kazettáról, lyukszalagról. Az irányító berendezésnek a munkafeladat teljesítéséhez információval kell rendelkeznie. Az információkat jelekkel érzékeltetik. A jelek lehetnek digitális és analóg jelek.

A CNC vezérlésű vágógépek, mint láthatjuk egy bonyolultan felépített vezérlés részei. Nagyon összetett kidolgozásra volt szükség ahhoz, hogy ezt a technológiát létrehozzák. És ezt mindent annak érdekében, hogy a mi munkánkat egyszerűsítsék meg. Az emberek hiába alkották meg ezt a gépezetet, nem helyettesíti az embert. Szükség van arra, hogy ezeket a gépezeteket beprogramozzák.

A CNC vezérlésű vágógépek alkalmazási köre a nagyobb gyárakra és üzemekre korlátozódik. Otthoni használatra nem igazán szokták használni.

Ide kattintva bővebb felvilágosítást kaphat.

Comments are closed.