Adatmentés = Folyamatos adatvédelem

Sok cégnél egyre inkább problémát okoz az adatmentés. Az adatmennyiség folytonos növekedésével egyidejűleg egyre csökken az adatmentésre rendelkezésre álló idő. Ugyanakkor a mentések kezelése és a rendszerösszeomlást követő helyreállítás mindinkább bonyolulttá és időt rablóvá vált. Ha manapság felmondja a szolgálatot egy rendszer, az éppen akkortájt keletkezett, fontos üzleti adatok hagyományos mentési eszközök segítségével történő helyreállítása csaknem lehetetlen. Itt lép be a folyamatos adatvédelem (Continuous Data Protection = CDP).

A rendszerösszeomlás nem csak a végfelhasználónak jelent nagy bosszúságot. Éppen elég baj, hogy a Word vagy Excel dokumentumon éppen végrehajtott változtatás a rendszerleállás miatt örökre elvész. A rendszergazdáknak – és rosszabb esetben a cég vezetésének – sok idejébe kerül a rendszerösszeomlás utáni javítás és helyreállítás, amely nem csekély anyagi veszteséget jelent. Egy másik tényező, amellyel egyre több cégnek és szervezetnek kell számolnia, az adattárolással és adatbiztonsággal kapcsolatos törvényeknek való megfelelés. Ami a fontos üzleti adatok biztonságos tárolását illeti, a kritikus probléma nem csupán a munkafolyamatok biztonságban tartása, hanem a súlyos bírságok elkerülése, amely akkor vár a cégre, ha az nem tudja felmutatni a hatóság által igényelt elektronikus adatokat.

A fontos üzleti adatok elvesztésének komoly következményei lehetnek

Jószerével bármekkora vállalkozásnál az informatikai stratégia alapvető elemét képezi a rendszeresen elvégzett mentés. Az adatmentés gyakorisága és kiterjedése persze a cég méretének és üzleti területének függvényében jelentősen eltér. Egy 30 000 főt foglalkoztató nagybank más mérték szerint védi az adatait, mint egy 20 munkást alkalmazó, kis építőipari cég. A Dynamic Markets által végzett felmérés szerint az összes cég több mint 60 százaléka legalább hetente egyszer menti adatait, körülbelül 50 százalékuk pedig naponta teszi ezt. De elég-e ez? A kisebb cégeknél elegendő lehet az egy nappal előző mentés visszaállíthatósága, de egy nagy részvénytársaságnál már az előző órában keletkezett vagy megváltozott adatok elvesztése is komoly üzleti kárt, és esetleg a törvényi előírásoknak való meg nem felelést is eredményezhet.

Comments are closed.